
Psikolojik Danışmanlık
Okul öncesi eğitim çocuğun gelişiminin oldukça hızlı olduğu bir dönemdir. Bu dönemde özellikle çocuklarda; kendini kabul, özgüvenini geliştirme, ben kavramını oluşturma, merakını giderme, hayal gücünü geliştirme gibi alanlarda gelişmeler olmaktadır. Çocukların gelişen bu özelliklerini desteklemek için okulumuzda psikoloğumuz tarafından çeşitli etkinlikler yapılmaktadır. Psikoloğumuz yaptığı etkinliklerle çocukların;
- Okula ve çevreye uyum sağlamaları, ayrıca ilkokula hazırlanmaları,
- Eğitim ve öğretime olumlu tutum geliştirmeleri,
- Kendilerini tanımaları ve geliştirmeleri,
- Kişilerarası ilişkilerini geliştirmeleri,
- Aile ve topluma ilişkin farkındalık kazanmaları,
- Meslekleri tanımalarını
amaçlamaktadır.
Psikoloğumuz tarafından sene boyunca gözlem çalışmaları yapılmaktadır. Yapılan gözlemler çocuğu tanımak, gelişimsel özelliklerini anlayabilmek için oldukça önemlidir.
Psikoloğumuz çocukların ihtiyaçlarına göre gelişimsel testler uygulamaktadır. Uygulanan testler sayesinde çocukların gelişim aşamalarındaki performansları, ilkokula hazır olup olmadıkları, kendilerini ifade yetenekleri gibi birçok alanda bilgi elde edilebilmektedir. Okulumuzda:
- Ankara Gelişim Envanteri
- Metropolitan Okul Olgunluğu Testi
- Denver Gelişim Testi
- Gessell Gelişim Figürleri
- Bender Gestalt Görsel Motor Algı Testi
- Peabody Resim Kelime Tanıma Testi
testleri uygulanmaktadır.
Psikoloğumuz yaptığı gözlemlerin, testlerin sonuçlarını velilerimizle paylaşmaktadır. Veliler talep ettiklerinde psikoloğumuzla bireysel görüşmeler yapabilmektedir. Ayrıca psikoloğumuz velilere yönelik rutin eğitici seminerler vermektedir.
MAKALE
OKULA UYUM SÜRECİ
Okula başlama çocuğun yaşamındaki en önemli olaylardan birisidir. Bu süreç çocuk için yeni yaşamsal becerileri içermektedir. Uyum süreci çocuğun belirli zihinsel, duygusal ve sosyal olgunluğa erişmesini gerektirmektedir. Çocuğun alıştığı ve kendini güvende hissettiği aile ortamından dışarı adım attığı ilk yer okuldur. Okul uyulması gereken kurallar, yeni arkadaşlar ve öğretmen ile uyum sağlanması gereken yeni bir çevredir.
Okula başlamak çocuk için olduğu kadar aile içinde oldukça yeni bir olaydır. Çocuğunuz okulun ilk günü uyumlu davranışlar gösterebilir ya da hiçbir tepki göstermeyebilir. Bazı çocuklarda ağlamak, ayrılmak istememek, bağırmak gibi uyumsuz davranışlar sergileyebilirler.
Çocuğun okula başlaması önemli bir olaydır fakat bu olayı çocuğu kaygılandıracak şekilde abartırsanız, çocuğun uyum sürecini zorlaştırmış olursunuz. Okula başlama dönemi çocuğun hayatında yeterince önemli bir olay olduğu için başka önemli bir olayla birleştirmemelisiniz. Ayrıca okula başlama zamanı çocuğun vazgeçemediği alışkanlıkları değiştirmek için iyi bir zaman değildir. Örneğin; okul gününe kadar beraber yatıyorsanız, yataklarınızı ayırmak için okula başlamayı beklemeyin. Bu ve bunun gibi alışkanlıkları okul başlamadan değiştirmeyi deneyin.
Uyum süreci çocuğun ailede edindiği davranışları, deneyimleri, alışkanlıkları ve becerileri okula taşıdığı bir süreçtir. Bu yüzden okula uyum sürecinde ailenin tutumu oldukça önemlidir. Aile ortamında bağımsızlığı desteklenen, yaş ve gelişim özelliklerine uygun sorumluluklar verilen, oyun ve arkadaş deneyimleri olan çocukların okula uyum süreci daha kolay geçmektedir.
Anne babanın sabırlı, sakin, kararlı, işbirliğine yatkın ve ortak tutuma sahip olması uyum sürecini kolaylaştıran etkenlerdendir. Çocuğun okula başlamasından önce ailenin sergileyeceği tutum oldukça önemlidir. Çocuğunuzu okula duygusal olarak hazırlanmalısınız. Evde okulla ilgili olumlu konuşmalar yapabilirsiniz. Çocuğun düzenli olarak okula getirilmemesi veya çeşitli sebeplerle okuldan uzak kalması gibi nedenler okula alışma sürecini zorlaştırıcı etkiye sahiptir. Aile çocuğun okula düzenli gitmesi konusunda kararlı olmalıdır. Çocuğun okula gitmemesinde ailenin yanlış tutumu ileride okul fobisine neden olabilmektedir.
Okulla ilgili çocuğu kaygılandıran nedenleri sorgulamalısınız ve çocuğunuzu dikkatlice dinlenmelisiniz. Sorunun nedeni anlaşıldıktan sonra gerekirse aile okulla iletişime geçerek çözüm yolları aramalıdır.
Anne babanın kendi olumlu okula anılarını anlatmaları, çocuğun olumlu okul düşüncesi geliştirmesini kolaylaştırmaktadır. Aileler çocuklarla okul hakkında olumlu konuşmalar yapmalıdırlar. Okula gitmek istemeyen çocukla alay etmemeli, çocuk küçümsenmemelisiniz. Çocuğun sevdiği bir oyuncağı okula götürmesine izin vermelisiniz. Böylece çocuk evdeki güvenli ortamını okula taşımış olacaktır.
Çocuk eve geldiğinde “ağladın mı? Karnın ağrıdı mı?” gibi kaygılandırıcı sorular sormaktan kaçınılmalısınız. Anne babanın kaygısının çocuğa geçtiği unutulmamalı bu yüzden vedalaşırken anne babalar kaygılarını çocuklarına yansıtmamalısınız. Ayrılırken çocuk gününün güzel geçeceğine dair yüreklendirmelisiniz.
Okula uyum sürecinde aile tutumu oldukça önemlidir. Anne baba okula hazır olursa çocukta hazır olacaktır.